HELP … Mijn kind wil naar het buitenland!

Als ouder wil je alleen maar het beste voor je kind. En als dat kind op avontuur wil en droomt van een ervaring in het buitenland, dan kan je dat alleen maar steunen, toch? Natuurlijk is het niet altijd makkelijk als je kuikentje het nest wil verlaten. Wellicht duiken er wel 1000 vragen en bezorgdheden op in je bange ouderhart.

Volg daarom deze 10 gouden tips om de afwezigheid van zoon- of dochterlief zo goed mogelijk te overleven!

Icone-Loupe

1. Doe wat vooronderzoek.

Als je plots de reisplannen van je kind onder de neus geschoven krijgt, is het even slikken. Wáar ga je naartoe? En wát ga je daar zoeken? Hoe kom je erbij? Alle research is gedaan, en het beste dat je als ouder kan doen is: bijbenen! Hoe meer je zelf bijleert over de bestemming van je zoon of dochter, hoe vertrouwder het gaat aanvoelen.

Icone-Question

 2. Ga het gesprek aan.

Stel vragen! Check de motivatie van je kind en sta open voor het antwoord. Wat gaan ze precies zoeken in het buitenland? Wat verwachten ze van hun ervaring? Zijn er dingen waar ze nog aan twijfelen? Een goed doordachte beslissing is belangrijk, en als ouder is het altijd fijn om te horen dat je kind er grondig over heeft nagedacht.

Icone-Help

3. Bied hulp.

Er komt heel wat kijken bij een vertrek naar het buitenland. Papierwerk, een paspoort aanvragen en wie weet ook een doktersbezoek of een afspraak bij de ambassade? Dit zijn dingen waar je zoon of dochter zeker wat hulp bij zal kunnen gebruiken.

Icone-PLUS

4. Denk aan alle voordelen.

Naast een fantastische ervaring is een programma in het buitenland ook een zeer leerrijke belevenis. Je kind pikt een nieuwe taal op, ontwikkelt zijn persoonlijkheid, wordt een stuk matuurder en wijzer, krijgt een breder perspectief op de wereld …én: het staat heel goed op een cv!

Icone-Safety

5. Safety first.

Natuurlijk wil je als ouder zeker weten dat je kind veilig is. Bij WEP werken we steeds met partnerorganisaties in het buitenland die zich ontfermen over onze deelnemers en zorgen voor omkadering. Met 30 jaar ervaring weten we ondertussen hoe we de veiligheid van onze deelnemers het beste kunnen garanderen. We hebben bovendien een noodtelefoon die 24/7 beschikbaar is voor deelnemers én ouders. Je kan op beide oren slapen: je kind is goede handen!

Icone-Communication

6. Hou contact, maar met mate.

Af en toe eens een berichtje of een Skypegesprek is zeker een goed idee, maar stalk je zoon of dochter niet continu als ze in het buitenland zijn. Hoe meer ze betrokken blijven bij wat er hier allemaal gebeurt, hoe minder ze zich ter plaatse kunnen integreren. Geef hen dus de kans om hun ogen te richten op hun nieuwe omgeving, in plaats van het scherm op hun smartphone.

Icone-Zen

7. Wees gerust.

Geen nieuws, goed nieuws! Maak je dus geen zorgen als wat minder respons krijgt van zoon- of dochterlief, en bedenk je dat ze druk bezig zijn met genieten van hun avontuur.

Icone-Care

8. Vang hen op.

Als je kind eindelijk terug bij jou is, merk je misschien dat hij of zij het wat moeilijk heeft. Dat is omdat het net een hele nieuwe leefwereld heeft achtergelaten: een omgeving, slaapkamer, gastgezin, vrienden … Het bekende ‘zwarte gat’ na een intense belevenis is zeker geen mythe. Wees er voor hen en weet ook dat dit weer overgaat met de tijd.

Icone-School

9. Schoolmoe?

Veel ouders vrezen dat hun kind compleet gedemotiveerd terug zal komen en dat het na hun ongelofelijke avontuur geen zin meer heeft in ons Belgische leventje. Niets is echter minder waar! Wij hebben honderden terugkerende deelnemers ondervraagd; het leeuwendeel heeft probleemloos de draad weer opgepikt en zijn/haar studies afgewerkt. Een onderbreking van hun schoolcarrière heeft hen niet nadelig beïnvloed – integendeel – eerder extra gemotiveerd!

Icone-Star

10. Geniet.

Last but not least, geniet ervan om je kind weer bij je te hebben en ontdek wat hij/zij allemaal heeft bijgeleerd! Geniet van de vele verhalen en laat je verrassen door nieuwe karaktertrekjes. Je zoon of dochter heeft tenslotte een unieke en waardevolle ervaring beleefd die hij/zij nog eeuwig zal meedragen – en dat allemaal dankzij jou!

 

Ariane_M

Ariane

Geplaatst in Hogere studies, Jobs & Travel, Studeren in het buitenland (15-19), Wereldreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: