Hoe beleef je het einde van je uitwisseling?

THE END IS NEAR …

You build a life for several years and leave it for 10 months. You build a life for 10 months and leave it forever. Which one is harder?

Je eigen land inruilen voor je gastland is een belangrijke stap in het leven van een uitwisselingsstudent, voor de ene een moeilijk afscheid, voor de andere een opwindend en spannend moment.

Photos-Pauline-Blog-01

Je laat je gezin en vrienden achter, maar ook je gewoontes, je houvast. In de plaats krijg je een nieuw gezin, nieuwe vrienden, kweek je nieuwe gewoontes en leer je een ander land en cultuur kennen. Je hoort veel over het vertrek en de opwinding die daarbij hoort, het avontuur en het ontdekken van al wat nieuw is. Maar wat met je terugkeer?

Je begint aan een droom, en het lijkt alsof die voorbij is in een oogwenk. Het jaar is bijna voorbij en je moet weer alles achterlaten. 10 maanden lang heb je je aangepast, je nieuwe gewoontes eigen gemaakt, je geïntegreerd in een nieuwe school, een nieuw gezin en nieuwe vriendengroep. Je hebt het ene onvergetelijke moment na het andere beleefd. Alles verloopt smooth tot je beseft dat dit leven niet voor eeuwig is. Het wordt sowieso de mooiste ervaring van je leven maar het afscheid hoort daar niet bij.

Photos-Pauline-Blog-05

Je terugkeer roept heel wat emoties op, het ene moment kijk je met ongeduld uit naar het moment dat je je familie en vrienden terugziet, weer je eigen kamer kan inpalmen, de draad van je oude leven terug kan opnemen. Het andere moment begin je bijna te huilen bij het idee dat je alles wat je in je nieuwe land hebt opgebouwd, moet achterlaten. Maar tegelijk ben je ook trots op jezelf dat je dit hebt aangedurfd, voel je je zelfstandiger en volwassener. Tijdens de laatste maanden van een uitwisseling komt dit besef en neem je je ook voor dat je er nog 100% van moet genieten.

Photos-Pauline-Blog-02

Ik ben er zeker van dat veel uitwisselingsstudenten zich afvragen hoe hun terugkomst in België gaat zijn. Hoe ga ik weer 24/7 Nederlands kunnen praten? Gaan al mijn vrienden er nog zijn? Gaan we uit elkaar gegroeid zijn, veranderd zijn? Of kan ik de draad weer gewoon oppikken alsof er niets veranderd is? Vraagtekens alom!

Photos-Pauline-Blog-04

Eigenlijk is het beter om hier niet te veel aan te denken, want je weet toch echt niet wat er je te wachten staat. Niemand weet wat er morgen gaat gebeuren, en al zeker niet binnen 1 maand. De kans is sowieso groot dat je terugkeer niet verloopt zoals jij het nu voor je ziet.

Weet dat er veel veranderd zal zijn. Je bent zelf niet meer dezelfde persoon als toen je 10 maanden geleden vertrok. Dat geldt evengoed voor de mensen die zijn thuisgebleven. Je kan best gewoon volop proberen te genieten. Doe een maximum aan dingen met je vrienden en familie. Geniet van elk moment, ook op school en sta niet te veel stil bij gevoelens van spijt dat het jaar voorbij is. Koester je herinneringen en je ervaring!

Pauline Oorlynck

Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in Studeren in het buitenland (15-19)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: