10 maanden werken en reizen in Australië

Hallo allemaal!

Mijn naam is Robin. In september 2013 ben ik voor tien maanden naar Australië vertrokken met het Oz Surf, Camp, & Play programma van WEP. Nu, twee jaar later, werk ik voor diezelfde organisatie, binnen het departement dat de Jobs & Travel-programma’s organiseert. Dat deze reis mijn leven op een positieve manier beïnvloed heeft, dat kan ik dus alleen maar beamen.

Rondreizen down under

Australië is immens groot. Zelf heb ik op tien maanden tijd de volledige oostkust bezocht, vier maanden in Sydney gewoond, Canberra, Melbourne, Adelaide en Perth gezien, en de Great Ocean Road afgereden. Hoewel dit zeker niet weinig is, heb ik nog niet alles kunnen zien wat ik had willen zien. Ik zal nog eens moeten terugkomen voor de westkust, Alice Springs, Tasmanië …

Centjes verdienen

Ik heb zeer uiteenlopende jobs gehad: als serveerster in een award winning Arabisch restaurant in Darling Harbour (Sydney, New South Wales), huishoudhulp op Glenwood Farm (Moodiarrup, Western Australia), fruitplukker van nules en appelsienen (Loxton, South Australia) en schoenenverkoopster met enkel locals als collega’s (Adelaide, South Australia).

Australië is een zeer uitgebreid en open minded land. Aan cv’s wordt niet veel waarde gehecht. Ze kijken meer naar wat voor vlees er in de kuip zit, en dat zien ze pas als je een trial bij hen doet. En ondanks de massa backpackers die het land elk jaar aandoen, blijven ze toch oprecht geïnteresseerd in jouw verhaal.

No worries, een unieke levensstijl

Echte Aussies dragen bijna constant thongs (waag het niet ze flipflops te noemen of je valt door de mand!) en de surfers hebben permanent 2 cm zonnecrème op hun gezicht. Bijna alle Australiërs hebben op zijn minst één tattoo en/of piercing en ze doen daar totaal niet moeilijk bij het solliciteren

De favoriete en meest gehoorde uitspraak is “no worries”, en daar leven ze ook helemaal naar. Zo werkt het ook als je (voor het eerst) wil surfen: je hoeft er niet teveel over na te denken, gewoon doen.

Ze zullen ook nooit nalaten je te helpen. Autopech? Gegarandeerd dat er iemand zijn eigen wagen of ute parkeert en hulp aanbiedt. Je begint als wildvreemde backpacker op maandag in een boerderij te werken in ruil voor kost en inwoon? Kom het weekend ervoor al maar mee kamperen met de hele familie, die alles betaalt. Je moet na vijf weken je werk al verlaten wegens familiale redenen? “No worries, wij regelen het papierwerk wel en geven je veel afscheidcadeaus”.

Barbies zijn geen poppen

Fastfoodketens zoals McDonalds, KFC, Pizza Hut, Red Rooster, Hungry Jacks … zijn alom vertegenwoordigd. Voor diegenen die liever een instant barbie organiseren zijn er in alle openbare parken elektrische barbecues aanwezig.

Met als dessertje uiteraard Timtams of een Golden Gaytime (ijsje)!

IMG_9058

De kleine vriendjes

Het lokale dierenrijk op zich is al een avontuur: kangoeroes, koala’s, quokkas, kookaburras, lorikeets, dingo’s, dolfijnen, walvissen … I’ve seen them all!

En tot slot …

Door bijna een jaar rond te reizen kan je enorm veel van een land, zijn inwoners, maar ook van jezelf ontdekken. Je ontmoet gelijkgestemde zielen van over de hele wereld (backpacking is a lifestyle, not a choice), velen waarmee je bevriend zal blijven voor de rest van je leven.

Backpacken is een afwisseling van avonturen, werken, hechte vriendschappen, en afscheid nemen. Totally worth it!

STAFF-NG-Robin-D
Robin de Graaf

Ook zin in het avontuur? Ontdek hier alle mogelijkheden om te gaan werken en reizen in het buitenland.

Tagged with: , , , ,
Geplaatst in Jobs & Travel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: