Een boeiend sociaal leven opbouwen in het buitenland, hoe doe je dat?

gala

Op uitwisseling gaan, dat betekent alles van nul opnieuw opbouwen, ook  je sociaal leven. Het is niet zomaar een aanpassing aan een nieuw gezin, maar ook aan een nieuwe school en een nieuwe gemeenschap. Die aanpassing komt er door integratie. Het kan angstaanjagend en moeilijk lijken, maar met een klein beetje doorzettingsvermogen is de triomf niet veraf.

Laat me mijzelf eventjes voorstellen: ik ben Clara, 19 jaar oud en ex-uitwisselingsstudente. Van september 2013 tot juni 2014 heb ik les gevolgd aan Decatur High School in Federal Way, in de staat Washington. Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik toegeven dat de eerste 3 maanden hard waren. Een sociaal leven had ik niet. Na een week vol huilbuien en zelfmedelijden besloot ik om het roer om te gooien. Ik droogde mijn tranen en maakte een lijst van acties om mijn situatie te verbeteren. Ik dacht terug aan de goede raad die ik in de weken voor mijn vertrek te horen had gekregen. Vandaag is het mijn beurt om jullie wat meer tips en advies te geven.

sports

Toen WEP ons tijdens het oriëntatieweekend aanraadde om bij een sportclub te gaan in ons nieuwe thuisland, geloofde ik daar niet echt in. Dus volgde ik die raad, hoe kostbaar ook, niet op. Resultaat: de eerste 3 maanden betaalde ik daar het gelag voor. Na mijn dag op school kwam ik thuis rond half 3 en deed ik niets meer. Op het einde van de herfst heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en ben ik gaan praten met het hoofd van de sportafdeling van de school. Ze bood me haar hulp aan en is inlichtingen gaan inwinnen bij alle coaches. Enkele dagen later wist ze me te vertellen dat er 2 plaatsen vrij waren: een in het turnteam en een ander in het basketbalteam. Mijn Spaanse gastzus wilde graag bij de basketbalploeg, dus ik ging naar de turners. Omdat ik niet echt superlenig ben, mocht ik als manager de coach bijstaan (aanwezigheden noteren, talg voorzien voor iedereen, het materiaal helpen installeren). Het seizoen begon begin december. Ik heb er Karissa ontmoet. Zij was ook manager en voormalig turnster. Vandaag is het een van mijn beste vriendinnen. Vanaf dan waren mijn namiddagen gevuld met de trainingen en wedstrijden. Onze ploeg werd 4e van de staat Washington, ik was enorm fier dat ik dat moment samen met hen heb kunnen beleven (en dat ik de trofee heb mogen aanraken!) Nadat het seizoen was afgelopen, besloot ik om mij in te schrijven voor het softbalteam. Deze keer stond ik wel op het veld. Elke namiddag was er training. Ik koos voor die sport omdat er het minste andere uitwisselingsstudenten waren.

prom

Inderdaad, het is heel gemakkelijk om met andere studenten uit het buitenland om te gaan, maar het kan tegelijkertijd ook een obstakel zijn voor je sociale leven (met de nadruk op “kan zijn”). In mijn geval was het wel zo. Zolang de mensen mij als een uitwisselingsstudente zouden beschouwen, ging ik niet ver raken. Zodra ik dat etiket had afgeworpen en wat afstand had genomen van de anderen, ben ik weer helemaal mezelf geworden, ook in de ogen van de mensen daar, die zich oprecht voor mij interesseerden. Ik ging meer weg met de vrienden die ik daar had gemaakt en ik heb dingen kunnen doen waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou doen! Ik ben naar alle thuiswedstrijden van de basketbalploeg van mijn school gaan kijken, ik was een van de 7 kandidaten van Miss Decatur, ik ben naar baseballwedstrijden van Seattle geweest en ik ging vaker weg met Karissa. Ik heb niet de gemakkelijkste weg genomen, maar wel resultaten geboekt.

Een goede oplossing was bijvoorbeeld om niet dezelfde lessen te volgen als mijn Spaanse gastzus en de andere buitenlandse studenten. In het begin van het jaar hadden we slechts 1 gemeenschappelijk vak, en dat was al meer dan genoeg. In december, toen ik er genoeg van had om de anderen altijd Spaans te horen praten, ben ik gaan babbelen met de leerkracht Leadership en heb ik hem gevraagd of ik bij zijn klas mocht aansluiten. De maandag daarop volgde ik mijn eerste les Leadership, onder luid applaus en welkomstkreten van de 35 leerlingen. Dat is echt de motor geweest van mijn sociaal leven. Ik kon met de populairste en in mijn ogen ook de leukste leerlingen van de school omgaan en me tegelijkertijd beter integreren in het leven op school. Ik maakte deel uit van een groepje dat heel veel organiseerde. Het was zalig!

girls3

Een andere manier om mensen te ontmoeten, was lid worden van een club. In mijn school waren er meerdere clubs, maar de enige die mij echt interesseerde was de DECA-club. Dat is een soort van marketingclub die je in ongeveer alle Amerikaanse middelbare scholen vindt. Hierdoor ben ik naar een conferentie in Boston kunnen gaan en mocht ik meehelpen in de schoolwinkel. Daarnaast heb ik nog deelgenomen aan een marketingwedstrijd, heb ik een baseballwedstrijd bijgewoond en Mister Decatur georganiseerd. Telkens weer nieuwe kansen om Amerikanen te leren kennen en mijn plekje daar te vinden.

De maand juni stond in het teken van het afscheid. We gingen een laatste keer naar de cinema, deden nog aan last minute shopping, wisselden onze jaarboeken uit, organiseerden de afscheidsbijeenkomst en bereidden ons voor op de graduation. Pas toen heb ik beseft welke impact mijn beslissingen van enkele maanden eerder hebben gehad. Zoals mijn leerkracht Leadership het verwoordde (en het klinkt gewoon beter in het Engels): «You were at Decatur, now, you are Decatur». De beste manier om me te zeggen dat ik deel uitmaakte van de Decatur-familie.

graduation

Aan de hand van mijn eigen verhaal kan ik tot dit eenvoudig besluit komen: elke gelegenheid om mensen te ontmoeten, is een goede gelegenheid. Hoe meer je je integreert in het leven op school (door met mensen te babbelen, door deel te nemen aan verschillende evenementen zoals wedstrijden/spektakels/bals …), hoe meer de mensen zich voor jou zullen interesseren. En zo smeed je vriendschapsbanden. Hoe meer mensen je kent, hoe groter je netwerk, en hoe meer kans om echte vrienden te maken.

Clara (High School USA 2013-2014)

Zin om ook in het buitenland te gaan studeren? Het avontuur begint op www.wep.be

Tagged with: , , , ,
Geplaatst in Studeren in het buitenland (15-19)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: